/

#SYTObrunch

Magdalena Gogłoza jest pomysłodawczynią i główną wykonawczynią projektu #sytobrunch. Projekt narodził się ponad 6 lat temu. Został stworzony z miłości do jedzenia oraz drugiego człowieka. Nieznajome osoby siadają przy jednym, wspólnym stole, aby odkrywać to, co nieznane i nowe. Wkraczając w ten świat, w pakiecie z jedzeniem, każdy otrzymuje uśmiech, ciepło oraz wspólnotę.

Głównym celem tego projektu, jest celebracja wspólnie spędzonego czasu, podczas powolnych niedziel, które nastawione są na odkrywanie nowych smaków, ludzi, miejsc oraz rozmowę. Dodatkowo Magda promuje lokalne manufaktury, jak również Szczecin, ponieważ wierzy, że to miasto ma wiele do zaoferowania i wcale nie odbiega od innych polskich miast takich, jak Wrocław czy Poznań.

„Jestem osobą ciekawą świata oraz ludzkich historii. Kręcą mnie rzeczy i wydarzenia odbiegającej od przyjętych norm. Lubię zaskakiwać i wychodzić poza utarte szablony i to właśnie nieodparta potrzeba celebrowania życia w najprostszy sposób, sprawiła, że spotykam się z nieznajomymi osobami przy jednym stole, z każdej strony otoczona wyjątkowością miasta Szczecin”.

Do tej pory Magda zorganizowała 32 brunche, a w tym:

  • w przestrzeni Hala Odra przed oficjalnym otwarciem,
  • w zabytkowym atelier fotograficznym w starej kamienicy niczym paryski apartament – Altana 1893,
  • w między wiekowymi jabłoniami w sadzie jabłkowym „Sady Rajewscy”,
  • w hangarze lotniczym Szczecińskiego Aeroklubu pośród samolotów.,
  • w magazynie estradowym firmy LS Project,
  • w dużym dziedzińcu Zamku Książąt Pomorskich
  • pomiędzy zabytkowymi tramwajami w Zajezdni Tramwajowej Szczecin Pogodno
  • w ogrodzie Willi Lentza.

Każde z tych spotkań to unikalne przeżycie oraz możliwość odkrycia, że Szczecin to kopalnia ludzi, którzy w tym mieście, rozwijają swoje biznesy, tworzą przestrzenie oraz miejsca, które skupiają ludzi kreatywnych, otwartych i chcących zmieniać to miasto na lepsze.

„Przy wyborze miejsc na spotkania, kieruję się oryginalnością przestrzeni oraz niedostępnością dla wielu osób. Chcę dać możliwość mieszkańcom, nie związanym z danym miejscem, na zobaczeniem go z zupełnie innej strony, pokazać te nieodkryte przestrzenie, przedstawić „od kuchni” miejsca, które na co dzień mijamy, a nie wiemy, co i kto kryje się za ich murami”.

#Sytobrunch to projekt z misją.  Jego  najważniejsze wartości to:

  • #kuchniaroslinna – kuchnia wegetariańska i wegańska to nie tylko sałata i surowe warzywa, a przede wszystkim bogactwo smaków, aromatów oraz przypraw. To kuchnia sezonowa oparta o warzywa oraz owoce, które dostępne są w naszym kraju oraz regionie.
  • #lesswaste – Magda ogranicza używanie plastiku, produkcję śmieci i stara się świadomie wybierać to, gdzie i od kogo kupuję produkty. Wszystko to, czego nie uda się zjeść podczas brunchu, każdy może zapakować do własnego pojemnika.
  • #wspieramlokalnie – Magda wie, że w Szczecinie, jest wiele osób/firm, które tworzą wysokiej jakości produkty. Chce wspierać nie tylko lokalny rynek, ale i te firmy. Jest otwarta na kolaboracje dlatego organizowała brunche promujące lokalnych wytwórców: palarnia kawy To.Kawa, Gaiwan Herbaty, Sady Rajewscy czy Heritage Gin.
  • #Szczecin – Magda po prostu uwielbia to miasto! Uważa, że Szczecin ma dużo do zaoferowania i wcale nie odbiega od innych polskich miast.
  • #zwolnij – ponieważ warto zwrócić uwagę, że ten spokojnie upływający czas wśród ludzi, spędzony na rozmowie i celebracji chwili, może być ogromnym wytchnieniem od codziennej gonitwy. Magda daje przestrzeń do złapania oddechu.

Więcej inspiracji oraz informacji o brunchu można znaleźć na blogu lub instagramowym koncie projektu:

Przejdź do pozostałch wiadomości