Unia Europejska (logo) Pomorze Zachodnie (logo)

Winnice Kojder

4
miejsce w rankingu Mikro przedsiębiorstwa

Firma

Winnice Kojder

Właściciel

Anna i Artur Kojder

Zainwestuj w ten biznes
Zagłosuj - czekają atrakcyjne nagrody!

Wystarczy zarejestrować się jako gracz i zacząć inwestować wirtualne monety!

Biorąc udział w grze Giełda Biznesu:

  • spróbujesz swoich sił jako inwestor
  • poznasz biznesy z Pomorza Zachodniego
  • weźmiesz udział w rywalizacji o Apple iPad 32GB Wi-Fi
Zobacz jak zagłosować!
  • „Połączenie sił to początek, pozostanie razem to postęp, wspólna praca to sukces”.

    Henry Ford

  • 1
    Jak to się zaczęło?

    Własna winnica od zawsze była marzeniem rodziny Kojder. Jeżdżąc do Włoch, żeby poznawać najstarsze rejony winiarskie, rodzice zabierali ze sobą Annę i Artura. Rodzina uczyła się enologii od najlepszych, zwiedziła wiele winnic, głównie w rejonie Palatynatu i Badenii. Urok tych miejsc oraz przekazywane z pokolenia na pokolenie wiedza i doświadczenie zaowocowały licznymi przyjaźniami, niezwykłą pasją do winiarstwa i wreszcie założeniem winnicy. Pierwsze nasadzenia (2 ha) powstały w 2015 roku.

  • 2
    Pasja w biznesie

    Pasją do wina zarazili nas rodzice. Już w dzieciństwie odwiedzaliśmy z nimi najstarsze regiony winiarskie. Teraz – kierowani już własną pasją – kilka razy w roku jeździmy na różne szkolenia i praktyki, głównie do niemieckich winiarzy, albo do Freiburga na Uniwersytet Winiarstwa i Enologii.

  • 3
    Pomysł na biznes

    W winnicach Kojder od początku nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin ani syntetycznych nawozów. Wszystko po to, by nie zakłócać naturalnej harmonii, która sprzyja powstawaniu unikalnych aromatów i smaków. Ponadto do wyrobu wina używa się wyłącznie ekologicznych drożdży, posiadających również certyfikat Vegan. Nasze wina zawierają zdecydowanie niższą zawartość siarczynów w porównaniu do win produkowanych metodą konwencjonalną.

  • 4
    Jak korzystasz z atutów Pomorza Zachodniego?

    Winnice zlokalizowane są w otulinie Parku Krajobrazowego „Puszcza Bukowa”, co zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny mikroklimat. Produkcji wina sprzyja unikalna gleba, która pod względem budowy geologicznej jest bardzo podobna do gleby w północnej Burgundii. Ma to istotny wpływ na powstające smaki i aromaty.

  • 5
    3 rzeczy, które wyróżniają firmę
    • Ekologia – jako pierwsi w Polsce jesteśmy członkami prestiżowego stowarzyszenia ECOVIN.
    • Sposób produkcji wina (planujemy produkcję metodą grawitacyjną).
    • Pasja przekazywana z pokolenia na pokolenie.
  • Ciekawe statystyki
    • Pierwsza produkcja naszego wina zaczęła się w 2016 r.
    • Nasze wino, wg statystyk szczecińskich sklepów specjalistycznych, jest jednym z najlepiej sprzedających się polskich win.
    • Już w 2018 r. w konkursie „Polskie Korki” nasze wino cuvee 2017 zostało najlepszym polskim białym winem w kategorii win wytrawnych i półwytrawnych.
  • 6
    Plany na przyszłość

    W niedalekiej przyszłości planujemy produkcję wina metodą grawitacyjną. Co to znaczy? W procesie winifikacji nie używa się pomp, co ma korzystny wpływ na jakość wina pod względem mikrobiologicznym. Grawitacyjna produkcja wiąże się z budową nowoczesnej, kilkupiętrowej winiarni. Będzie to pierwszy taki obiekt w Polsce, a w Europie istnieje tylko kilkanaście winiarni produkujących wino tą metodą. W planach mamy też powiększenie powierzchni uprawy winorośli z 5 do 25 hektarów.

Wróć do giełdy
Twoja przeglądarka jest nieaktualna! Może to powodować kłopoty z bezpieczeństwem oraz nieprawidłowe wyświetlanie stron. Zaaktualizuj swoją przeglądarkę lub pobierz jedną z następujacych: Firefox, Chrome, Opera.